Log ind Opret Bruger

Esport; Hvor Etik Blot Er En Ulempe

12-07-2022 - Heine - 3534 Visninger

Med opkøbet af ESL og Faceit, samt partnerskabet mellem ADGaming og Blast har nogle seriøse etiske problemer

I hvor høj grad er etik opslugt af ren profit? Nylige rapporter med den Saudi-Arabisk ejede Savvy Gaming Group (SSG), som opkøbte ESL og Faceit for $1,5 mia., samt med partnerskabet mellem ADGaming (ADG) og Blast, som er ejet af De Forenede Arabiske Emirater, tyder på noget andet. Med disse aftaler er grønne pengesedler blevet røde, som blodpenge siver ind i esports økosystem, hvilket kan være ødelæggende for både ansigterne, fansene og sponsorerne, hvor det politiske budskab nødvendigvis ikke er i overensstemmelse med selve budskabet esporten og dets aktører forsøger at sende. Alene hykleriet ved at lade ESL køre deres kvindeturnering, ESL Impact, er en dualitet af etik, som er svær at sluge.

 

Savvy Marketing af Geopolitiske Agendas

Blast København 2021, taget af mig 

 

Da ESL og Faceit blev opkøbt af SSG var community-reaktionen skuffende mildest talt. Der var et eksempel, hvor det var tilfredsstillende, som vi vender tilbage til. Når det kommer til Saudi Arabiens involvering i esporten, er der en række bekymringer fra et vestligt perspektiv, nemlig praktiseringen af sharialovgivningen, som alene er et massivt rødt flag.

 

I Saudi Arabien har de en gruppe frivillige kaldet Muttawa, som opretholder sharialovgivningen i praksis, hvor deres subjektive synspunkt og fortolkelse er håndhævet overfor de mennesker, der besøger deres land.

 

Det er sandsynligt at Muttawa'erne vil forårsage problemer for kvinder, de anser for at bære for meget makeup eller vise for meget hud. Denne håndhævelsesregel er forskellig afhængig af, hvilken lovgivende del af det land du besøger i Mellemøsten. Desuden er LGBT+ relationer ulovlige i Saudi-Arabien, hvilket kan føre til piskeslag, fængsel eller dødsstraf (Kilde). Dog beskriver de det lidt anderledes:

 

“LGBTQ travelers are unlikely to experience any problems in the country as long as they act discreet and respect local laws and customs” (Kilde)

 

For at stramme skruen endnu mere, så er det strengt forbudt at vise offentlig hengivenhed og på offentlige strande er det forbudt for kvinder at svømme foran mænd (Kilde). Dette implicerer vanskeligheden for kvinder og medlemmer af LGBT+-samfundet at udtrykke sig, som de ville i vesten, og dette gør deres deltagelse i esportsbegivenheder til en potentiel risiko for deres liv.

 

Når det kommer til Saudi-Arabiens menneskerettighedskrænkelse er der en række problemer. Landet pålægger rejseforbud, forbud på offentlige taler, forbud på genoptagelse af menneskerettighedsarbejdet og forbud på brugen af sociale medier. Dette krænker deres ret til ytringsfrihed, foreningsfrihed og fredelige forsamlinger i landet og fri bevægelighed uden for landet (Kilde).

 

Endvidere, undlod Saudi-Arabien at stemme til FN's afstemning om vedtagelse af verdenserklæringen om menneskerettigheder og sagde, at den var i modstrid med sharialoven (Kilde). Selvom de siger, at de arbejder på at gøre landet mere tilgængeligt for turister, er der stadig forældede love, som rejsende, i dette tilfælde professionelle talenter, on-air talenter og fans, skal være opmærksomme på.

 

Med alle disse begrænsninger for kvinder i Saudi-Arabien, opretholder de stadig initiativet om ESL Impact, Counter-Strike-turnering kun for kvinder. Dette rejser spørgsmålet, vil de afholde arrangementer i Saudi-Arabien til denne turnering, og beder de ærligt kvinder om at opgive deres menneskerettigheder og sikkerhed som prisen for at konkurrere?

 

Vær Forberedt På At Lade Dine Værdier Blive Hjemme I Den Nye Æra Af Esporten

Blast Pro Series Copenhagen 2018, taget af mig

 

For nylig er der etableret endnu et partnerskab, hvor et kendt navn vil dukke op igen: Blast.

 

Blast annoncerede et 3-årigt partnerskab med ADG, et initiativ finansieret af Abu Dhabis regering med det formål at skabe et esports- og spiløkosystem i regionen. I meddelelsen nævnte Blast, at som det første skridt i partnerskabet vil de afholde deres Blast Premier World Finals i Abu Dhabi i December 2022 (Kilde).

 

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) er en autoritær stat, der håndhæver sharia-loven. De er blevet beskrevet af Jim Krane (2009) i sin bog City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism, som en "tribal autocracy" (stammeautokrati), hvor de syv konstituerende monarkier ledes af stammeherskere på en autokratisk måde. Da ADG er statsfinansieret, er lovene forskellige med hensyn til, hvilken bestanddel du befinder dig i.

 

Det betyder, at lovene i Abu Dhabi eller Dubai kan være anderledes end andre dele af landet. Det drejer sig også om arbejdsforholdene for befolkningen i landet og gæstearbejderne, som er udsat for slavelignende forhold.

 

Arbejdere lever i trange, beskidte og usikre miljøer og bliver truet, hvis de klager over deres arbejdsforhold eller søger hjælp. Vi er virkelig taget tilbage i tiden, hvor underholdning betales af blod fra mennesker, der er uheldige nok til at risikere deres liv for at brødføde deres familier. Selvom Qatar lovligt har foretaget ændringer, bliver det måske ikke håndhævet i dets fulde omfang (Kilde).

 

LGBT+ relationer og forhold er officielt ulovlige, hvorfor behandlingen af disse mennesker kan variere afhængigt af hvilken bestanddel du er i, "loven siger ikke direkte, at de pådrager sig dødsstraf", dog anbefales diskretion (Kilde).

 

Da Blast annoncerede deres partnerskab med ADG, var det ikke et tordnende chok for nogle medlemmer af LGBT+-samfundet:

 

oW, tildigere professionel spiller og en del af LGBT+-samfundet: “Det overrasker mig selvfølgelig ikke, jeg tror ikke det har nogen betydning for CS scenen på nogen som helst måde, da den allerede i forvejen er LGBT+ fjendtlig. Der er lang vej endnu og vi taler desværre om rigtigt mange år før vi ser en markant ændring.”

 

Alt i alt er der en del bekymringer for vestlige turister, der kommer ind i disse lande. Denne gang, indtil videre, er pengene fra det flydende guld fra Mellemøsten kommet ind i Blasts finanser på deres andet forsøg.

 

Fanget Mellem En Sten Og Et Hårdt Sted

Credit: Question Mark

 

Esportsorganisationer er i en situation, hvor de skal konkurrere i turneringer, som er indgået i partnerskab med eller ejet af kontroversielle aktører. Partnerskabet og ejerskabet af disse turneringsarrangører er kommet gennem faustiske handler, hvor de penge, der kommer ind, overskygger aftalernes etik. Dette efterlader esportsorganisationer i en position, i nogle tilfælde, hvis de ønsker at overleve, er de nødt til at konkurrere eller dreje nøglen om på deres CS:GO-projekter.

 

Du spørger måske, hvorfor ville de ikke bare konkurrere i andre turneringer? Altså, Blast og ESL er langt de største turneringsarrangører i CS:GO, med den største prestige, præmiepenge og seertal. Øjenæblerne, der ser deres hold, er det vigtigste salgsargument for deres sponsorer, og sponsorer er hovedindtægterne for disse hold. Den vanskelige situation stiger, hvis sponsorerne ikke vil have deres navne forbundet med hold, der konkurrerer i turneringerne fra disse turneringsarrangører, hvilket er en dødbringende spiral, som uden indblanding kan betyde døden for CS:GO esports, som vi kender det.

 

Selv med denne knibe i tankerne, kommenterer Kenneth Cortsen, sportsøkonom fra Professionshøjskolen UCN:

 

“Som vi har set med andre sportsgrene, er flere lande også begyndt at investere i esport. Her skal sportsorganisationerne selvfølgelig tænke på hvor pengene kommer fra, og hvad de vil associeres med, for sport er blevet en platform, hvorigennem visse lande plejer geopolitiske interesser og anvender soft power sponsorater. Sport er på den måde blevet genstand for sportswashing, hvor disse landes image ‘sminkes’ ved hjælp af sportens popularitet.”

 

Natus Vincere, Astralis, Faze Clan og Apeks ønskede ikke at kommentere på nuværende tidspunkt.

 

Med alt dette sagt, er der stadig en elefant på størrelse med Yemen i rummet.

 

Krigen i Yemen

Credit: Bullet Shells Bullet

 

Når vi går ind på den geopolitiske scene for økonomi, kan vi ikke længere ignorere de nationale konflikter i de involverede lande, hvor den forfærdelige krig i Yemen har forrang. Der er to aktører i Yemen-krigen, shia-nord mod en sunni-syd. Nord er mere velstående, hvorimod syd ikke er, men lederne besluttede at forene de to, da de troede, at de var stærkere sammen end hver for sig. Præsidenten for det nye Yemen er fra syd, og den tidligere nordlige præsident er blevet vicepræsident. Med en forening af forskellige mennesker er spændinger uundgåelige. Disse spændinger startede det yemenitiske projekts undergang, som førte til, at norden erklærede sin uafhængighed.

 

Dette startede de brutale kampe mellem de to regioner, hvor det shiatiske nord støttes af Iran og Rusland. Det sunnimuslimske syd støttes af Saudi-Arabien, UAE, USA og mere. Syden havde angiveligt indgået hemmelige aftaler med Al-Qaeda, hvor Al-Qaeda blev bedt om at forlade vigtige byer og byer, lade andre trække sig tilbage med våben, udstyr og bunker plyndrede kontanter, har en undersøgelse fra Associated Press fundet (Kilde 1, 2, 3). Under denne blodige krig har FN bekræftet, at mere end 10.200 børn er blevet dræbt eller såret, hvor det faktiske antal sandsynligvis er meget højere (Kilde). 233.000 mennesker er døde siden 2015, hvor anslået 131.000 er resultatet af fødevareusikkerhed og mangel på sundhedsydelser (Kilde).

 

Penge, der kommer ind i e-sportsindustrien, er fra de samme mennesker, som også finansierer en borgerkrig, der har varet siden 2015 med mere end en kvart million mennesker døde, som omfatter 10.200 børn.

 

NEOM Mislykkedes i Fællesskabets Hånd

Credit: NEOM Logo

 

Den dag NEOM annoncerede deres sponsorat med LEC, var der en øjeblikkelig forargelse fra fans, spillere og talenter, hvor samfundet tog stilling, når det ville komme til kontroversielle sponsorater, hvilket tvang LEC til at afslutte sponsoratet. Kort efter annoncerede Blast også NEOM som sponsor, og støjen fra League of Legends-fans, talenter og spillere blødte ind i CS:GO-rummet, hvilket senere tvang Blast til at afslutte sponsoratet. For at forstå hvorfor NEOM var en kontroversiel sponsor, lidt baggrundsinformation, er NEOM, som har Mohammed Bin Salmen som formand, en:

 

“New community that will be the home and workplace for more than a million citizens from around the world who want to be part of building a new model for sustainable living, working, and prospering in Saudi Arabia.” (Kilde)

 

Selvom deres ambitioner er store, kan måden, hvorpå denne ambition nås, være inden for den forkerte udførelse og passe under det ældgamle ordsprog; målet retfærdiggør ikke midlet. En faktor var det land, NEOM ville blive bygget på, det øde terræn mellem Rødehavets kyst og den bjergrige jordanske grænse, hvor beduin-huwaitat-stammen allerede boede. Hvad angår løftet fra NEOM om at "skabe job og skabe rigdom i denne underudviklede region" (Kilde). Hvad der skete med beduin-huwaitat-stammen var en anden historie. To byer og 20.000 af Huwaitat-stammen blev fjernet med magt uden tilstrækkelig kompensation. Spørgsmålet kan opstå, hvad der sker, hvis de ikke ønskede at flytte? Dette skete for Abdulrahim al-Huwaiti, som i april 2020 nægtede at blive smidt ud af sit hjem i Tabuk og begyndte at lægge videoer på nettet. Få dage senere blev han skudt af saudiske sikkerhedsstyrker (Kilde).Det gjorde Mohamed Bin Salmen, ejeren af NEOM og SSG, som er en del af esports nu, uanset om vi kan lide det eller ej.

 

Dette eksempel viser, hvordan NEOM forsøgte at vaske deres blodpenge i esports-området og mislykkedes.

 

Reaktionen fra communitiet, on-air talenterne og spillerne viser, at hvis de står sammen, kan de overvinde faustiske køb mellem forretningsfolk bag kulisserne. Dette er ikke tilfældet med andre industrier, da McLaren Formel 1 Team annoncerede NEOM som en stolt sponsor for deres team den 27. juni 2022 og sagde "NEOM er en accelerator for menneskelige fremskridt og en vision om, hvordan en ny fremtid kan se ud." (Kilde).

 

Det er værd at overveje, at e-sport er i den unikke situation, hvor der er en masse kommunikation og interaktion mellem fans, organisationer, turneringsarrangører og de kommercielle enheder, der er en reel effekt at få. Situationen er anderledes i traditionel sport, hvor der er en naturlig mur mellem fansene, de kommercielle og professionelle enheder. Dette er den supermagt, esports har over de andre underholdnings- og sportsindustrier.

 

Esporten har trodset en kontroversiel sponsor, der kom ind med blodpenge én gang, så hvorfor er det ikke sket denne gang?

 

Hvad Skete Der Med Etikken I Esporten?

Credit: Chess Checkmate Pieces

 

Det er de mennesker, som vores branche laver faustiske aftaler med. Folk, der har restriktive regler og humanitære krænkelser, krigsforbrydelser og påstået tilknytning til Al-Qaeda, men de oliepenge smager bestemt godt, ikke?

 

Dette fører til spørgsmålet om den tidligere nævnte supermagt esport har over andre underholdnings- og sportsindustrier, er det tabt? Hvorfor har reaktionen været så overvældende, da industrien for blot et par år tilbage var forarget over, at de samme penge kom ind i rummet?

 

Denne gang var strategien fra SGG og ADG at starte i Counter-Strike, da deres reaktion ikke var på niveau med League of Legends-fællesskabet i den tidligere nævnte NEOM-aftale. Counter-Strike-fansene gik med på vognen, efter at League of Legends-fællesskabet udløste forargelsen.

 

Så længe fansene kan se deres yndlingsspillere skyde hoveder i videospil, er det lige meget, hvor pengene kommer fra, ikke?

 

Med de enorme mængder af kontroversielle penge, der bliver vasket i disse aftaler, fører det hele tilbage til titlen og er et bevis på, hvorfor profit er det eneste sprog, der tales i e-sport, hvor du kan have etik, hvis du har råd til det. 

 

Hvornår begyndte vi at være ligeglade? Vi gjorde det før - vi kan gøre det igen, og det burde vi gøre, fordi vi skylder dem, hvis liv er blevet forurettet af disse mennesker. Det skylder vi vores community.

 

Det skylder vi esporten.

Du skal logge ind for at kunne skrive kommentar

Copyright 2024 © Esport.dk