Glædelig jul

Året er på hæld, og vi har ramt den glædelige og søde juletid.
Omend vi her i Danmark har sukket efter hvid jul i mange år, så ligner det at der bliver en anelse hvid jul rundt omkring i landet i 2018. Uanset er det en tid på året, hvor vi allesammen i den grad har jule lys i øjnene. Udover julegaveræset så bør vi huske på at give lid plads til menneskeligheden også. Tænke på andre som har det svært, er enlige eller på anden vis kæmper med ting i deres liv. 

Uden det, så bliver juletiden kun julegaveræs som er forretningernes højsæson.

2018 for esporten blev et år hvor væksten fortsatte kraftigt og ufortødent. Hvor 2016/2017 var præget af større investeringer i få større organisationer, så blev 2018 et år hvor esporten spredte sig ud til resten af samfundet.

 • Esporten fik sit folkelig gennembrud som noget sportsligt, som noget kulturelt, som noget uddannelsesmæssigt og som noget forretning.
 • Flere politikere, såvel lokale som nationale har ytret deres opbakning til esporten som en sport.
 • Skolerne fortsatte deres vækst og der er nu over 200 skoler som har esport på dagsorden.
 • Foreninger fik også kickstartet væksten og der er nu ret mange foreninger med esport. Nogle er rene esports foreninger, imens andre er eksisterende foreninger som har optaget esport.
 • Superliga klubberne kom igang med esport, i form af eSuperligaen med Fifa, og enkelte har også Counter-Strike på programmet.
 • DGI er kommet rigtigt godt afsted med at samle foreningerne.
 • Esport Danmark er begyndt at få hul igennem til den politiske verden.
 • Rfrsh fortsætter med at hive investeringer ind til Astralis og Blast
 • ESL er med Proleague stadig at finde i Odense
 • Selskaber som Danske Rederier, PwC, Discovery Channel, TV2, DR osv. har gjort deres indtog i dansk esport.
 • osv.

Kort sagt - ikke nok er esporten kommet for at blive, men den er blevet samfundsmæssigt relevant !

PIONEERNE HAR SIKRET FUNDAMENTET
Midt i alt det her voldsomme vækst, må vi ikke glemme de mennesker som har lagt en masse frivillige timer i dansk esport over de sidste 20 år. Det arbejde disse pionerer har lagt, har til en vis grad skabt det fundamentet som alle andre nu bygger esport op på !

eSport.dk
Vi driver idag på esport.dk nogle af landets største turneringer. Sammenlagt beskæftigere vi mere end 750 hold årligt, og således fortsat en af landets største turneringsarrangører.
Vi driver flg. turneringer

 • Den store danske åbne liga, som har været sponsoreret af Waoo
 • Skole turneringerne EDU CUPS i LoL og CSGO
 • FirmaCS som er den største turnering for virksomheder
 • EMMA CUP som er Danmarks første Counter-Strike liga kun for piger
 • FORENINGS TURNERING som lige er opstartet
 • King Of Nordic, som drives i samarbejde med organisationer i Sverige, Norge og Finland.

Dertil kommer sporadiske turneringer i PUBG, Fortnite og andre


VI GÅR I HI
Nu går vi i hi, men vi kan love jer for at der sker rigtigt meget med turneringer, når vi kommer på den anden side af nytår :-)
Rigtig god jul og godt nytår til jer alle fra eSport.dk

Og så vil jeg slutte af med min lille fortælling om Julen som jeg gør hvert år :-)

  Juletiden også er en tid hvor mange stresser rundt fordi det at købe gaver kommer bag på en, og man den sidste uge inden jul pludselig blive opmærksom på det. Det er lidt ligesom påsken altid kommer bag på DSB og deres køreplaner - det er 2 ting der er sikre hvert år.

For kristne er Julen en fejring af Jesu fødsel. Man kender ikke den nøjagtige dato, men den er af kirken sat til 25. december. I mange lande fejrer man den aften før og deraf navnet juleaften.

Juletiden bliver også sat i forbindelse med tidspunktet hvor dagene vender. På den nordlige halvkugle er 21. eller 22. juni den længste dag og kaldes sommersolhverv, og 21. eller 22. december er den korteste og kaldes vintersolhverv. På den sydlige halvkugle er forholdet det omvendte. (Wikipedia) Til julen hører også rigtige mange traditioner, historier og myter. Altsammen forskellige fra land til land. En af traditionerne som de fleste mennesker over hele kloden kender er Julemanden. Men hvor stammer Julemanden egentlig fra og hvad er hans baggrund.

JULEMANDEN har eksisteret i rigtige mange forskellige former, typer og udseender igennem tiden. En af de personer som efter sigende har givet lidt personlighed til Julemanden er St. Nikolai fra MyrA (tyrkiet), hvor han var biskop i det fjerde århundrede.

(oldgræsk teater i Myra) En af historierne omkring St. Nikolai er historien om familien som under svære vilkår ville sælge en af deres 3 døtre således at de sidste 2 kunne få en medgift. Da St. Nikolai hørte om dette kom han en sen nat og kastede 3 poser med guld ned igennem skorstenen og de landede i 3 strømper som hang til tørre ved kaminen. Der er nogle forskellige variationer af denne historie, men den dannede baggrund for den gode, gavmilde, venlige og gavegivende Julemand som vi kender idag.
St. Nikolais oprindelige grav i Myra, som blev tømt i år 1087 hvor resterne blev taget til byen Bari og bisat i katedralen der. Nogen mener at St. Nikolai døde 6. december, og denne dag blev derfor i mange år fejret med gavmildhed og gaver.

   
Efter reformationen i det 1600 århundrede blev det forbudt at fejre katolske helgener, men traditionen med at feste og give gaver blev slået sammen med julefesten.  


Julemanden i 1600 tallet
  I forskellige lande er Julemanden kendt med forskellige navne. I USA hedder han Santa Claus, i England Father Christmas, i Tyskland Weihnachtsmann, i Frankrig Pèrè Noël og Jultomten i Sverige. I 1600 tallet ankom hollandske immigranter til USA og de medbragte deres navn Sinterklaas. Dette blev forviklet til den idag amerikanske navn Santa Claus

Derefter var der i en lang årrække forskellige forfatter og designer der gav julemanden hans forskellige kendetegn. I 1808 kom han op at flyve en vogn trukket af heste og i 1823 får Julemanden sine rensdyr i digtet "A Visit from St. Nicholas" skrevet af forfatteren Clement Clarke Moore. Moore gav Julemanden samtidig den lille runde geleagtige mave der bevæger sig når han leer.

 

I 1863 blev tyskeren Thomas Nast bedt om at lave illustrationer til Moores digt til en børnebog. Nast lagde her grunden til julemanden som han ser ud idag. I 23 år tegnede Nast Julemanden for en amerikansk magasin.

Haddon Sundblom, en amerikaner med svenske forældre, begyndte at tegne Julemanden for Coca Cola første gang i 1930, hvorefter han tegnede en Juleman hvert år helt frem til 1964.
En af Sundbloms mange Julemænd

 

En anden stor tradition er JULETRÆET I den førkristne tid, havde folk og folkestammer ofte hellige lunde og træer, hvor de ofrede til guderne. I det 15. og 16. århundrede, begyndte det tyske håndværkerlaug at afholde en slags juletræsfest, hvor de stillede et grantræ op i deres lokaler og pyntede det. Børnene fik så lov til at tage de gaver som hang på grenene.

En anden historie fortæller, at Martin Luther skal have stillet et grantræ op i sit hjem og placeret stearinlys på grenene, som sindbillede af stjernerne der blinkede mellem grenene på skovens træer.

I 1605 skriver en ukendt forfatter fra det sydlige Tyskland, at juleaften rejser man grantræer i stuerne, hvor på man hænger roser, der er klippet af farvet papir, æbler, oblater, flitterguld og sukker

I Danmark kan det formodentlig første juletræ føres tilbage til 1808, hvor grevinde Wilhelmine fra Holsteinborg Gods ved Skælskør i juletiden tændte lys på et grantræ. I København blev det første træ tændt i 1811, hos Frederikke Louise og Martin Lehman i Ny Kongensgade. Martin Lehman stammede fra Holsten, og skal have taget skikken med sig til København. På den tid begyndte skikken også at brede sig andre steder, udenfor Tysklands grænser.

De første beretninger om juletræer i Norge stammer fra ca. 1820. Kilde: http://www.jule-aften.dk/julemanden.htm Wikipedia Google :-) Religion, oldnordisk mytologi,  solerhverv, geografi, noveller, digte og mange mange andre ting har således over rigtige mange år skabt den jul vi kender idag. I nyere tid som vi kender idag har erhvervslivet også haft deres andel i vores bevidsthed omkring julen. Men hvoromalting er så er det allervigtigste her i juletiden stadig det samme som startede med de første frø der blev sået til Julemanden helt tilbage fra Skt. Nikolais tid - venlighed, gavmildhed og gaver :-)

Selvom der er meget stress, meget handel, penge og alt muligt andet involveret så skal man huske at den søde juletid er også en tid hvor vi skal værdsætte hinanden og huske de svage som vi måske kan afse en tanke og en skilling til.

Herfra SLAP/eSport.dk ønsker vi alle en rigtig glædelig jul :-)  


Login
 Glemt password?
Registrer