Analyse: Hvor meget computer spiller vi?

Eric Frederiksen, der til dagligt arbejder hos Compware.dk, lavede i 2017 en dybdegående artikel til esport.dk i samarbejde med sharkgaming.dk, som behandlede emnet om hvorvidt esport er en rigtig sport. De har nu lavet en ny undersøgelse, som denne gang handler om computerforbrug hos folk i alle aldersgrupper og vi har selvfølgelig valgt også at bringe denne artikel:

Analyse omkring hvor meget de forskellige aldersgrupper spiller computer

Vi har de sidste 2 år fået over 9.000 svar fordelt på 3 spørgeskemaer omkring adfærd, blandt andet hvor meget folk de spiller computer.

Der er egentlig 2 grunde til jeg spurgte eSport.dk omkring om jeg måtte lave det her indlæg.

For det første vil jeg gerne berige debatten med nogle tal. Den anden grund er, at sidste gang jeg lavede et opslag, blev jeg kontaktet af mange der skriver opgaver i det her emne. Det er rigtig fedt, fordi vi laver de her undersøgelser, hvor vi giver gratis data ud. Dette giver folk et konkret grundlag til at lave deres skole opgaver.

Så hvor meget gamer vi?

Grafen læses sådan at 6,7% af dem vi spurgte, gamer 1-5 timer om ugen. Bemærk at for at deltage i spørgeskemaet, skulle man spille computer. Det vil sige, at 10% af alle der gamer, spiller mere end 40 timer om ugen.

Her er grafen fordelt på alder

Der er ikke umiddelbart nogen korrelation mellem alder og spilletid, hvilket vil sige at det ikke kan antages at unge folk gamer mere end ældre.

Er det et problem at folk spiller så meget computer?

Tit når det her emne bliver taget op, er der en kraftig holdning til, at det er forkert at spille så meget computer. For at besvare det spørgsmål ordentligt, bør vi kigge nærmere på HVORFOR folk spiller meget computer, og det kan ikke gøres uden at inkludere esport.

Esport

Lad os tage udgangspunkt i en akademisk undersøgelse der blev lavet i 2011, omkring hvorfor folk spiller så meget computer. I 2017 lavede vi samme undersøgelse, bemærk forskellen.

Competition og skill improvement er gået fra at være de mest ligegyldig grunde, til at være 2 ud af top 3 vigtigste grunde til at folk spiller computer. Det er ikke utænkeligt, at mange unge spiller for at blive professionelle esports atleter.

I sidste artikel skrev vi omkring esport værende en rigtig sport, og hvis man vælger at stole på det, så tror jeg at folks holdninger ændrer sig. Forestil dig, at den her artikel hed ”Så meget spiller unge folk fodbold”. Så ville nogen af de samme folk nok tænke: ”Sikke nogle dedikerede unge mennesker. De skal nok komme langt”, men det gør den desværre ikke. Vores kultur er heldigvis ved at komme godt med på den front, og bekendte til dem der investerer meget tid i at spiller computer, får efterhånden øjnene op for, at det kan være en karrierevej. Blandt andet fordi vi i Danmark har nogle rigtig dygtige esports atleter, blandt andet Astralis. Et fun fact er, at vi i Danmark er det land der har flest professionelle CS:GO spillere pr. indbygger.

I en eksploratorisk analyse, det vil sige i et spørgeskema hvor vi lige får en indikation af vores hypotese holder stik, fandt vi frem til at rigtig mange folk gerne ville være professionelle esports atleter. Vi spurgte 248 gamere om de ville være professionelle hvis de blev tilbudt en kontrakt, og her svarede 62% ja.

Bemærk: Hvis vi kigger på Competition og Skill improvement isoleret, er der ikke en direkte korrelation mellem dem, og at folk spiller mere.

De andre motivationsfaktorer

Hvis vi kigger på de andre motivationsfaktorer, er der ikke den helt store korrelation. Dem der spiller for sjov (Recreation), spille generelt mindre – og dem der spiller for at slippe væk fra hverdagen samt dem der spiller af sociale grunde, spiller generelt lidt mere.

Det er delvist et problem. Hvis folk spiller computer for at slippe væk fra hverdagen, bør det undersøges nærmere. Hvis folk derimod spiller meget pga. det sociale, er det i virkeligheden nok et udtryk for at folk har fundet en ny måde at ”være sammen” med hinanden på. Hvilket ikke er så underligt, taget i betragtning at flere ting, foregår over computeren/mobilen nu, f.eks. også dating.

Folk der spiller med venner, spiller mere computer

Jeg læste for nylig en analyse om, at unge mennesker i Danmark, er dem der er mindst fysisk sammen med vennerne i Europa. Noget kunne tyde på, at de foretrækker at spille computer sammen, fremfor at lave andet. Hvilket den her undersøgelse også bekræfter. De folk der har svaret at de spiller meget sammen med vennerne, spiller meget mere computer. Samt vi også kunne konstatere at mange spiller pga. det sociale aspekt. Det er helt sikkert et emne, som skal undersøges noget mere.

Hvilke spil tager så længst tid?

Vi prøvede at kigge på, om der var en sammenhæng mellem hvilke computerspil der blev spillet, og hvor lang tid man spillede computer. Vi har samlet de data ind i begge spørgeskemaer, og sammenlignet med hinanden. Der tegner sig et klart billede af at WoW og LoL er de spil som de fleste spiller i længst tid. Hearthstone, FIFA og GTA V ligger i bunden.

Andre ting

Der er nogle andre ting, som også fortjener at komme med. Disse kan være indlysende, men her får i dem!

Dem der spiller på stationære computere, spiller meget mere end dem der spiller på bærbare computere, hvilket ikke er så underligt.

Der er også en klar korrelation mellem hvor ofte man spiller computer, og hvor meget man spiller computer. Det giver sig selv, men hvad det viser er: at hvis man spiller computer hverdag, er sandsynligheden større for man spiller mere computer generelt. Imod sætning til hvis man spiller hver anden dag, eller kun i weekenderne. Det er altså ikke mange gamere der tager lange sessioner i weekenden.

Konklusion

Jeg håber den her artikel er med til at give nogle data til debatten. Det er vigtigt at der kommer meget mere forskning på området. Det er vel ikke et problem, for de folk der bruger meget tid på at spille computer, fordi de vil være sociale med vennerne, eller forsøge at få en esports karriere? Derimod er det et problem for dem der føler sig ensomme, eller spiller computer for at slippe væk fra hverdagen. Det er de folk der muligvis har behov for hjælp. Min pointe i den her artikel er at klarlægge, at der kan være mange forskellige grunde til, at man vælger at spille computer.

 

Forfatter: Eric Frederiksen


Login
 Glemt password?
Registrer