PLAN B med esporten ?

Det er en ingen hemmelighed at sports-stjerner KAN have det med "højt at flyve - dybt at falde" - sådan lidt groft sagt. Uanset hvor kliche-agtigt det kan lyde, er det dog en sandhed som kan være ret tung og dyster, for dem som bliver ramt af det. Det ikke alle sportsfolk som kommer ud i den anden ende med pengepungen fyldt og med noget at bygge videre på i livet.

NOGLE KLARER SIG GODT
Det er naturligvis ikke alle der ender på røven så at sige. Der er stjerner som kommer ud med en økonomi der kan bære dem videre, eller med en erfaring og viden som de kan bygge videre på i deres liv. Vi ser det feks. ofte i fodboldens verden hvor tidligere topspillere ender som f.eks. trænere, kommentatorer, redaktører og sportschefer mm.

Men ud af den kæmpe skare af professionelle fodboldspillere er det kun få der kommer videre med et aktivt liv indenfor samme sport. 

PLAN B
Derfor er der heldigvis også en række organisationer i sportens verden, der løbende sørger for at have en dialog med de kommende stjerner, om at de skal have en plan B.
Vi ser det meget med udvikling i f.eks. superligaklubberne, hvor man prøver at arbejde med det "hele menneske", så det ikke kun er den ene sport der skal fylde i de kommende stjerners liv, men at der bliver taget højde for uddannelse, personlig udvikling og i det hele taget en accept af at der er et liv både ved siden og bageefter som de unge skal forhold sig til.

DET SLUTTER - DET ER FAKTA
Der kommer en ende på det - det kan man ligesågodt indstille sig på som pro spiller. Man kan blive for gammel, man kan få en skade eller man kan ende med efter mange år at slet ikke at slå igennem.
Der er mange årsager som kan vælte ens liv rundt, hvis man søger at basere det på en success i sportens verden.

UNG BADMINTON TALENT - DET GIK GALT
For Sandra-Maria her, gik det desværre galt.
Sandra-Maria var topatlet med stor talent indenfor badminton. Problemer med håndleddet, fik sat stopper for en ellers lysende og lovende karriere, og drømmen om det professionelle liv som badminton endte brat og hårdt.

 
(fra artiklen på DR.dk)

Hun vågner brat til en tilværelse hvor hun ikke ved hvad hun skal med sig selv. Man kan sige at Sandra-Maria var lidt heldig, fordi det for hende skete i en alder af 23 år, og da er der stadig plads til at tænke og prøve med uddannelse. Var det sket bare 3-4 år senere, så havde situationen måske set lidt anderledes ud. 

ESPORTEN MED MASSIV VÆKST
Lige nu er esporten fortsat i en opstartsfase, og det er svært lige at sige hvor det hele ender. Der er så stort et spindelvæv af esports aktiviteter over hele landet og verden, at det er meget svært at spå om præcist hvor det lander. Men en ting er sikkert, og har været i ret mange år - esporten er kommet for at blive. Den er allerede stor og vokser fortsat voldsomt. Potentielt set og på sigt, bliver det verdens største dyst og underholdning, og det er der mange perspektiver i - alt fra forretning, kultur, græsrødder, politik, uddannelse osv osv. Det er hele aspektet fra samfundet som pludselig bliver aktuel og relevant.

En helt andet ting er at esporten i den grad er ligeglade med landegrænser. Alle mulige esports projekter flyver rundt over hele verden.
Se bare Blast- et dansk projekt som drønner rundt mange steder i verden, eller Copenhagen Games som får deltagere i hallen fra mere end 20 forskellige lande. 

MANGE MULIGHEDER FOR DEN ENKELTE
For det enkelte individ åbner der sig også et hav af muligheder med esporten. Sammenligner vi f.eks. med fodboldens verden, så er de samme type jobs fra fodbold, også tilrådigt i esporten idag. Måske ikke i samme omfang endnu, men de er der. Det kan f.eks. være sælgere, diatister, psykologer, marketingsfolk, investorer, trænere, designere osv. Der er mange lighedspunkter.

Men der er også stjernerne - altså spillerne.
Det ser ud som om de fylder meget, og det ser ud som om pengene og mulighederne fosser ind i esporten.
Men det er ikke det helt rigtige billede af virkeligheden - det er rigtigt at banchen vokser voldsomt og det er også rigtigt at der ind imellem også kommer projekter med penge i ryggen, men det er forsat ganske få steder i landet at vi kan se rigtige penge komme til live i esporten.

Der er ikke ret mange danske esports organisationer som kan lønne deres spillere ordentligt. Ser man f.eks. i Superliga klubberne med fodbold, så får en god divisions spiller en månedsløn måske i nærheden af 200.000 danske kroner. Der er altså en del Superliga klubber i Danmark, og de har 11-15 spillere hver. Esportsklubber der er istand til at lønne deres spillere sådan rigtigt kan tælles på nogle ganske få fingere - ikke hænder, men fingre.

Men det udvikler sig med investeringerne, og nogle gange går det op og nogle gange går det ned. Samlet set går det fremaf, og ind imellem også for stærkt på visse områder. Det åbner for rigtige mange muligheder for beskæftigelse på mange fronter indenfor esport, men det skaber også nogle huller, som man skal være opmærksom på.

NOGLE BAGSIDER
Der er nogle bagsider vi skal have for øje. Det er ikke alle esportsprojekter som er successer - der er faktisk ret mange projekter og forsøg, der dør et stille liv.
I virkeligheden er der flere esports projekter som er luftkasteller, af både de sore og små størrelser. Nogle er dog godt nok baseret på langsigtet indsaster og investeringer, men i deres fundament er de meget puriøse og er selv efter flere år på banen meget afhængige af løbende økonomiske indsprøjtninger.
Det er lidt ligesom de fleste Superliga klubber i fodbold i Danmark, som med mellemrum skal have en stor mio indsprøjtning. Det sker uhyggeligt ofte at en rigmand med lidt hjertblod for den enkelte klub redder klubben igen og igen.

Det er også i orden, det skal der være plads til i sådan noget som fodbold,. og det er givetvis også det der skal til når en ny branche som esport skal vokse sig moden.

PRISEN FOR DEN ENKELTE
Men for enkelt person kan det være en dyr pris at betale. Lykkedes det ikke at blive fuldtidsproffesionel esports udøvere, så skal man til at finde på noget andet som man kan leve af.

Uanset hvad det nu skyldes, at det går galt imens man er i en tidlig alder, så kan man sige at en uddannelse stadig kan nås, præcis i tilflædet med Sandra-Maria længere oppe. Men man skal ikke være ret mange år ældre end 25, før det kan være svært at vende tilbage til et liv med uddannelse, og så er gode råd dyre.

BRANCHEN TILTRÆKKER MEGET UNGE
Det er helt naturligt at det er meget unge som drømmer om en esports karriere, og det gør at man skal være en anelse mere forsigtigt med tilgangen til esport. De har en alder hvor de skal have lagt noget grundlæggende viden, som igen danner basis for ikke kun deres videre uddannelse, men i den grad også for deres generelle dannelse. I den alder må man gerne være passioneret omkring noget og have nogle drømme osv., men det må ALDRIG stå alene.
Og det er langt hen af vejen forældres ansvar når vi nede og snakke om unge teenagere.

FORÆLDRE MED GAMERBØRN
Forældre bør være medspillere og ikke modspillere for børnene, fordi ellers ender det med en "krig" på hjemmefronten. Som medspillere kan man som forældre bedre påvirke de unges valg, og det er langt bedre end at stå og surmule ude på sidelinien. Har man et gamerbarn med en drøm om en seriøs esportskarriere, så skal man sørge for at bakke op om det, men samtidig sætte krav til barnet om at esportskarrieren følges med en ordentlig håndtering af skole og lektier mm.

Det er meget simpelt for foældre, hvis de siger sådan til deres gamerbarn:
- Pas din skole og lave dine lektier, så må du gerne spille
- Vælg en uddannelse efter grundskolen, så bakker vi op om en esports indsats også

Og så gælder det for forældrene om at være med. Prøv at spille det spil dit barn spiller, prøv at forstå hvorfor han ikke bare kan rejse sig fra spillet når der er aftensmad osv.
Langt hen af vejen kan man planlægge sig ud af de fleste udfordringer, men det kræver at man som forældre er medspillere.

ORGANISATIONEN HAR OGSÅ ET ANSVAR 
Er man en seriøs esports organisation, har man også et ansvar for ens unge spillere, og faktisk et ansvar for at der bliver snakket om og fundet en plan B for spillerne, hvis det går galt.
Som organisation med unge spillere, SKAL man sørge for at italesætte hvor vigtigt en plan B er, og uddannelse bør være en option i den plan B.

Hvis ikke esportsorganisationen har en klar politik om hvordan man vil håndter at de unge spillere både skal have et liv ved siden af esporten, og et liv bageefter, så er det ganske enkelt ikke en seriøs nok organisation !

TÆNK JER OM OG HAVE EN PLAN B
Ligesom med al mulig almindelige sport, skal man også med esporten lige tænke lidt længere end bare til den næste turnering. Inden man tager beslutning om et professionel liv indenfor esportens verden som spiller, bør man have de langsigtet briller på.

Har du evnen, viljen og drivet til det, så skal du absolut jagte en esportskarrier, men du skal være forberedt på en ordentligt måde.

  1. Sørg for, på forhånd, at have valgt hvad du vil bruge dit liv på, hvis ikke det lykkedes som professionel esports udøver
  2. Sørg evt. for at være igang med et sideløbende kursus eller uddannelse
  3. Sæt evt. en sidst frist på at prøve med esporten, og være lidt hård om at overholde den deadline
  4. Få en god snak med din familie, venner og andre mennesker i din omgangkreds så alle er med på hvad du skal

Tænk lang sigtet - sørg for at have din PLAN B klar ......
Før det, er du IKKE klar til at gå i krig med en esports karriere som esportsudøver.

 


Login
 Glemt password?
Registrer